Gıda AnalizKolay Hayat

İrmik : Buğdayın Beş Halinden Biri

İrmik, onu çoğu kere tatlı yapmak için kullansak da buğdayın uzun tarihi yolcuğu sonrasında günümüze ulaşmıştır. İrmiğin de beş çeşidi vardır. İrmik öğütme tekniği inceliğine göre irmiği makarna yapılan irmik, ince, orta, iri ve tam irmik olarak bize ulaştırır.

kurabiye, ekmek ve makarna gibi onlarca çeşidini sofralarımızda afiyetle yiyip şükrettiğimiz buğday, insanın tarihi kadar eskidir. Tarih içerisinde buğdaydan un, bulgur, pırpıl (simit), irmik ve yarma (dövme) türleri çıkarılmıştır. Ortaya çıkan bu türlerden her biri yemek çeşitliliğini arttırarak günümüzde birbirinden güzel menülerin hazırlanmasına zemin hazırlamıştır.

Buğdaya emek vererek ondan insanlığın farklı şekillerde istifade etmesini sağlayan Peygamberler geldi. Fırıncılık yapan peygamber olduğu gibi, Hazreti Eyyüp ve Hazreti Şuayb Aleyhisselam çiftçilik yapıyorlardı. ilk insan ve ilk Peygamber olan Hazreti Âdem ise ziraat hususunda en önemli adımları atmıştı.

İrmiğin değeri

Çoğu kere tatlı yapmak için kullandığımız irmik, buğdayın uzun tarihi yolcuğu sonrasında günümüze ulaşmıştır. irmiğin de beş çeşidi vardır. irmik öğütme tekniği inceliğine göre irmiği makarna yapılan irmik, ince, orta, iri ve tam irmik olarak bize ulaştırır.
Asıl adı “yarmaktan” gelen irmik, buğday tanelerinin ıslatılıp kurutulduktan sonra öğütülmesiyle elde edilirdi. Daha sonraki dönemlerde ıslatılma, yerini haşlama şeklinde pişirmeye bıraktı. Protein değerinin yüksek, besleyici ve hafif olan irmiğin, çorba ve tatlı çeşitleri daha çok tercih edilir.

Kelime olarak “en önemli” anlamına gelen proteinin, büyüme, gelişme, açılan yaraların tamir edilmesi, çeşitli maddelerin sindirilmesi, enfeksiyonlara karşı koyma, zekâ gelişmesi gibi faydaları vardır. Böyle olunca protein bakımından oldukça zengin olan irmiğin faydasını daha iyi anlamış oluruz.

İrmikten tatlıya

Yemek kültürümüzde tatlı, vazgeçilmez lezzetlerden biri olarak yerini daima muhafaza etmiştir. Düğünlerde, bayramlarda, hatta vefat edip aramızdan ayrılan sevdiklerimizin ardından, taziye ziyaretlerinde, öncelikli ikramların başında irmik helvası gelir.

Bugün mutfağımızda yapılan tatlıların başında helva gelir. Helva da irmik, şeker ve un ile yapılır. Klasik helva ne kadar yaygın olsa da, irmikle yapılabilecek onlarca tatlı çeşidinin olması, insanı farklı tatlara yönlendiriyor.

Bahara adım attığımız şu günlerde, hem çok pratik, hem de nefis bir lezzet olan, vereceğimiz irmikli bahar dondurmasını tatmanın tam vakti.

Bahar Dondurması

Hangi malzemeler kullanılır

•1 litre süt
•11 çorba kaşığı toz şeker
•12 çorba kaşığı irmik
•1 paket vanilya
•1 tatlı kaşığı tereyağı (Tepsiyi yağlamak için

Çikolata Sosu İçin:

•2 çorba kaşığı un
•2 çorba kaşığı kakao
•1 fincan şeker
•1 fincan süt
•1 fincan su

Hazırlanması:

Süt, şeker ve irmiği tencereye alıp çırpma teli ile çırptıktan sonra, koyulaşana kadar pişiriyoruz. Pişince vanilyayı ekleyip karıştırıyoruz.
Kare veya dikdörtgen bir borcam kabını tereyağı ile yağlayıp, içerisine irmikli tatlıyı döküyoruz. Spatula ile tatlının üzerini düzenleyip, dondurucuda 3-4 saat bekletiyoruz.
Çikolata Sosun Hazırlanması:
Bütün malzemeyi derince bir kabın içerisine alıp, pürüzsüz olana kadar karıştırıp, ocağa alıyoruz. Sos kıvamını alana kadar pişiriyoruz.
Dondurma halini alan tatlımızı dolaptan alıp, keserek servis tabaklarına pay ettikten sonra, üzerine çikolata sosunu döküyoruz. Tatlımız bu haliyle servise hazır.
Eğer isterseniz çikolata sosunu, dondurucuya atmadan evvel tatlının üzerine döküp, birlikte dondurulmak suretiyle de servis yapabilirsiniz. Üzerine fındık, fıstık ve benzer kuruyemişler ilave ederseniz lezzetine lezzet katmış olursunuz.

En Yeniler

Bir Yorum

  1. Bahar Dondurması tarifini yazıda göremedim. Tarifi de yazıda paylaşırsanız çok mutlu oluruz. İyi Günler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu