Doğal Hayat

Mimarları Hayran Bırakan Hayvanlar

Hayvanlar âlemini , insanoğlu ibret ve hayranlıkla izler. Sonra onların yaptıklarından ehil kişiler kendi dünyalarına kopya çeker. Baraj yaparken porsuklardan , gökdelen inşa ederken termitlerden örnek alır…
Her hayvanın farklı bir özelliği, farklı bir görevi vardır. Bazıları iyi yüzücü, bazıları iyi kazıcı, bazıları da iyi taklitçidirler . Bir de mühendislik ve mimari alanında muazzam eserler ortaya çıkaran hayvanlar vardır. Bu hayvanların yaptıkları mimari harikası eserler bizleri düşündürürken ibret almamızı da sağlar.

BARAJ USTASI KUNDUZLAR

Kunduzlar, evlerini akarsuların üzerine kurarlar. Yuvalarını yapmadan önce akarsuyun önünü kesip durgun bir gölet oluştururlar. Ağaçları, kritik bir noktadan ve rüzgâr yönünü dikkate alarak akarsuya düşmesini sağlayacak şekilde kemirirler. Yüzlerce ağacı akarsuda içbükey bir set oluşturacak şekilde yığarlar. Seti, önüne koydukları kazıklarla sağlamlaştırırlar. Sette oluşan çatlakları kapatmak için kil ve yapraklardan yaptıkları su geçirmez ve dayanıklı bir harç kullanırlar.

Baraj gölünün yapımının ardından kemirerek devirdikleri kütüklerin bir kısmını da yuva yapımında kullanırlar. Yuvaların ısı yalıtımı çok yüksektir. İki katlı inşa edilen yuvanın yüksekliği 90 santimetreyi, genişliği 2 metreyi geçer. Alt katta yiyecek deposu üst katta dışarıdan su almayan kuru bir oturma odası bulunur. Kunduzlar yuvaya giriş çıkışları su içinden açtıkları tünelle sağlarlar.

GÖKDELENLERİN MÜHENDİSLERİ

Termitler, beyaz karınca olarak ün salmış böcekler olarak bilinseler de karıncalardan farklı bir grupta yer alırlar. Bir iki santimlik boylarıyla yüksekliği 7 metreye ulaşabilen yuvalar inşa edebilirler. Bir termit yuvasının boyu, insana göre hesap edilirse 900 metreyi bulan gökdelen gibidir. Termit türleri yuvalarının mimarisini yaşadıkları yerin iklimine ve toprak yapısına göre farklı şekillerde inşa ederler. Termitler koloni halinde yaşarlar. Koloninin görme yeteneği olmayan işçileri, ağızlarıyla taşıdıkları toprak parçalarına özel salgılarını katarlar. Bu şekilde yuvaları kazma ile zor yıkılabilecek sağlamlıkta, kalsiyum karbonat yönünden zengin yapılar haline gelmiş olur.

ALTIGEN İNSA EDİLEN PETEKLER

Hayvanlar âleminin usta mimarlarından birisi de bal arılarıdır. Günlük işlerini yaparlarken birbirlerinden bağımsızmış gibi hareket etseler de iş bittiğinde kusursuz bir uyum ve düzen içinde çalıştıkları görülür. Bütün arılar farklı noktalardan başlasalar da hepsi aynı ölçülerde altıgenler inşa ederler. Altıgenler birbirleriyle birleştiklerinde bağlantı yerleri belli olmaz ve açılarında da bir kayma olmaz.

Petek deliklerinin derinliği 3 santimetre, duvar kalınlığı ise milimetrenin yüzde beşi kadardır. Bu kadar ince inşa edilen duvarlar altıgen yapı sayesinde direnç kazanırlar ve kilolarca balı taşıyabilir. Eğer bal arıları peteklerini altıgen yapmak yerine beşgen, sekizgen veya daire şeklinde yapsalardı gözler arasında boşluklar kalacak, işçi arılar fazla mesai ve bal mumu harcayarak boşlukları doldurmak zorunda kalacaklardı.

SANAT ESERİ YUVALARIN MİMARI

Dokumacı kuşu, kuş türlerinin en çalışkanı olarak bilinir. Vazoya benzeyen yuvasını yeşil otlar ve palmiye yaprakları kullanarak inşa eder. Dokumacı kuşunun büyüklük ve ağırlığı bir serçe kadardır. Yuvaları genellikle erkek kuşlar dişilere kendilerini beğendirmek için yaparlar. Yuvaların iç tasarımı da dişi kuşlar tarafından yapılır. Bu yuvalar yağmur sularını içeri geçirmeyecek şekilde tasarlanır ve rüzgâra karşı oldukça dayanıklıdır. Yuva içinde biriktirilen kıl, ot gibi malzemeler izolasyonu sağlar.

En Yeniler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu