Sağlıklı HayatKolay Hayat

Dozunda Alınan Bitkiler Şifadır

Şifalı Bitkiler

Bitki çayları atalarımız tarafından denenerek şifası tescil edilmiş tedavi usullerinden biridir. Çok az yan etkiye sahip bu tedavi türü, sadece hastalık sırasında değil önleyici hekimlik tavsiyeleri arasında da yerini almaktadır. Denenerek şifası tescil edilen bitki çaylarının, gerek hastalık tedavisinde gerekse önleyici ve güçlendirici takviye özelliklerini kullanırken dikkat etmek gerekir.

Dikkat edilmesi gerekenlerden birincisi, çay türleri çok çeşitlidir. Çeşitli ve birbirine yakın türler aynı isimle farklı yörelerde yetişebilir. Ancak her birinin şifası farklıdır. Bu durumda karışıklığa düşmemek için hekimlerden yardım almak gerekir. İkincisi denenerek şifası tescil edilen çayların gelişen laboratuar teknolojisi ile doğrulanması gerekir. Bazı bitkilerin şifası mevsimlik olabileceği gibi bazılarının şifasını ortaya çıkması için de takviye ürünlere ihtiyaç duyabilir. Son olarak her bitkinin küçük de olsa bir yan etkisinin olabileceğini unutmamak gerek. Bunun için bilinçli ve yeterli bir kullanıcı olmak şifaya giden yol için en uygun olan durumdur.

Adaçayı:

Adaçayı, dezenfektan ve mikrop kırıcı özellikleriyle gribe karşı yardımcınızdır. Günde birkaç bardak içilebilir. Sindirimi kolaylaştırıcı ve idrar söktürücü özelliği vardır. Gece terlemeleri ve aşırı terleme durumlarında kullanılmaktadır. Vücutta bulunan zararlı toksinlerin atılmasında önemli bir rol oynayan adaçayı, ayrıca vücudu virüs ve bakterilere karşı da korumaktadır. Kaynatmak etkin maddelerinin kaybolmasına neden olduğu için sıcak suda bekleterek içmeyi tercih etmek gerekir.

Biberiye

Akdeniz ikliminin bir bitki türü olan biberiye, her mevsim doğal ortamda bulunur. Yaprakları çok değerlidir ve tıbbî çay olarak kullanılır. Sindirimi hızlandırır, koku alıcı özelliği vardır. Bu özelliğinden dolayı kızartma yağlarını tekrar kullanmak için içerisine biberiye katılır. Bu bitkiden çay olarak, yaprakları salataya katılarak ve sosu yapılarak istifade edilir. Yapraklarını kapalı kaplarda saklamak daha etkili sonuç verir. Çünkü yeşil biberiyenin şifa özelliği iki ay içerisinde kaybolur.

Isırgan

Ülkemizde yetişen dört tür ısırgan otu vardır. Bunların dördü de birbirine yakın etken maddeler ihtiva ettiği için herhangi birini kullanmakta mahsur yoktur. Yalnız çiçek açmadan önceki yeşil kısımları daha faydalıdır. Tohumları bal ile karıştırılarak kanser tedavisinde kullanılabiliyor, ancak henüz bunun şifası laboratuar ortamında ispatlanmış değildir. Isırgan, yetiştiği ortam açısından element bakımından çok zengin bir bitkidir. Dolayısıyla vitamin eksikliği yaşayanlara, yeşil kısmından toplanılarak yapılan çayları tavsiye ediyoruz. Element açısından zengin olmasının bir diğer sonucu da çocuklu annelerde sütü arttırmasıdır.

Ihlamur

Soğuk algınlıklarında ilk akla ıhlamur gelir. Özellikle soğuk kış günlerinde sıcak içecek olarak içimizi ısıtmakla kalmaz, hoş kokulu özelliği ile iyi bir ev parfümüdür. İçinde barındırdığı uçucu yağ, tanen, şeker, C ve P vitamini, reçine ve enzimlerle sinirleri yatıştırır, öksürüğü giderir, damarları açar ve hazımsızlığı giderir. Yalnız alırken ıhlamurun çiçek kısımları tercih edilmeli ve kısa sürede tüketilmelidir. Bir de ıhlamur uzun süre kaynatılmamalıdır. Yıkandıktan sonra bir müddet sıcak suda bekletilerek içmek yeterli olur.

Kuşburnu:

Kuşburnunun güçlü antioksidan etkisi laboratuar ortamında tescillenmiştir. C vitamini açısından da zengin bitkisel kaynaklardan biri olan kuşburnu, proantosiyanidin ve flavonoit tipi fenolik bileşikler taşır. Bir bardak sıcak su içerisine bir tatlı kaşığı ince kıyılmış kuşburnu kabuğu eklenerek on beş dakika bekletilerek içilebilir. Günde üç bardağa kadar içmekte bir mahsur yoktur.

Nane:

Nanenin içerisinde bulunan mentol, midenin normal çalışmasını sağlar ve mide yanmasını geçirir. Ayrıca nane vücuda giren grip mikrobuna karşı da savaşır. Nane çayı; baş ağrısı, grip, stres, mide yanması gibi hastalıklar için faydalıdır. Tavsiye edilen miktar günde iki bardaktır.

Kekik:
Dezenfekte edici ve balgam söktürücü özellikleri olan kekik, öksürük ve üst solunum yolları iltihabında etkili sonuçlar verir. Kekik, sirke ve bal karıştırılıp gargara yapılarak içilirse daha da etkili sonuçlar alınabilir.

 

En Yeniler

Başa dön tuşu