AraştırmaSağlıklı Hayat

Sağlıklı Temizlik

Evde Ev Yapımı

Sağlıklı temizlik yapıldığında, elbette bardaklar artık eskisi gibi ışıl ışıl parlamayacak, çamaşırlar yapay parfümlü kokmayacak. Lakin sağlık nimeti elden gitmeden kıymeti bilinip itidalli davranılmış olur.

Sağlıklı Temizlik imandandır, hadîs-i şerîf mucibince günlük hayatımızda temizlik maddelerine sık sık ihtiyaç duyarız. Mutfakta, banyoda ve şahsî temizlikte kullandığımız bu ürünlerin içeriğine baktığımızda, neredeyse dilimizin dönmediği bolca zararlı kimyasallar görürüz. Kutuları ve reklamları albenili olan bu temizlik ürünleri, bir de işlerimizi kolaylaştırıp lekelerin kolay çıkması ve eşyaların daha güzel kokmasını sağlayınca, onları kullanmaya mecbur olduğumuzu zannettik.

Halbuki bu ürünlerin içine katılan zararlı maddeler başta alerji, astım, egzama ve kansızlık olmak üzere birçok sağlık problemine sebep olabilir. Bu sebeple sağlıklı temizlik yaparken, bize emanet olan vücudumuzun ve ailemizin sağlığına zarar verecek ürünlerden ziyade, o ürünlere alternatif, zararsız olanları tercih etmeliyiz.

Elbette bardaklar artık eskisi gibi ışıl ışıl parlamayacak, çamaşırlar, yapay parfümlü kokmayacak. Lakin sağlık nimeti elden gitmeden kıymeti bilinip itidalli davranılmış olunacak.

Çamaşır suyu:

Özellikle banyo, tuvalet gibi çok kirlenen yerlerde mikropları dezenfekte etmek için kullanılan çamaşır suyu, deterjanların en etkilisi ve dolayısıyla zararlılarındandır. Onun yerine oksijenli su tercih edilebilir. Oksijenli su, virüs ve bakterileri öldüren, beyazlatma özelliği bulunan faydalı kimyasallardandır. Küçük miktarlarda almak yerine litre ile satın alarak daha uygun fiyata temin edilip temizliğin her alanında kullanılabilir.

Sıvı sabun, duş jeli, şampuan:

Bunların sıvı halde kalabilmesi için içerisine ilave edilen maddeler, özellikle çocuklarda egzama, sedef ve cilt kuruluğu gibi hastalıklara sebep olur. Kalıp sabun veya zeytinyağlı sıvı sabun tercih edilmelidir. Son durulama suyuna ilave edilen bir miktar sirke, saçların yumuşak ve parlak olmasını sağlar. Kokusundan hoşlanmayanlar gül, lavanta yasemin gibi bitki yağlarından birkaç damla ekleyebilir.

Yumuşatıcı:

Çamaşırların yumuşak olmasını ve güzel kokmasını sağlayan deterjanların zararlı yanları da vardır. Deterjanlar ve yıkama suyunda bulunan kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller, zamanla çamaşırların içerisinde birikerek onların sertleşmesine sebep olur. Sirke, karbonat ve yine birkaç damla, kokusunu sevdiğiniz bir uçucu yağ eklenirse, çamaşırlar daha yumuşak olacak ve güzel kokacaktır.

Çamaşır makinesi deterjanı:

Sabun cevizi denen bir ağaç meyvesi vardır. Sabun gibi, suda köpürüp çamaşır ve bulaşık yıkamada kullanılır. Ancak yurtdışından ithal bir ürün olduğundan fiyatı yüksektir. Aynı şekilde atkestanesi ve sabunotu (çöven otu) da sıcak suda köpürür. Küçük bir keseyle, makineye çamaşırlar ile birlikte koyulduğunda, deterjan kullanmaya lüzum kalmaz. Bunu bulma imkânı yoksa veya sağlıklı temizlikten emin olunamıyorsa, bir ölçü rende sabun, bir ölçü karbonat, bir ölçü çamaşır sodası, bir ölçü kaya tuzu veya limontuzu, isteğe bağlı bir ölçü boraks ve birkaç damla uçucu yağı, havadar bir yerde karıştırılıp deterjan haline getirilebilir.

Sağlıklı Temizlikte bulaşık makinesi deterjanı:

Karbonat, limontuzu, çamaşır sodası ve az miktarda boraksı karıştırarak, bulaşık makinesi için de kullanılabilir. Bulaşık makinesinin tuz bölümüne, iri kaya tuzu ve parlatıcı bölümüne elma sirkesi doldurulabilir. Kullanılmış limon kabuklarını makinenin bir köşesine kap içinde bırakmak, ferah bir koku sağlayacaktır.

  • Elde yıkama: Arap sabunu veya zeytinyağlı sıvı sabunla beraber sıcak su ile elde yıkama yapılabilir.
  • Halı ve koltuk temizliği: Halı ve koltuklarda leke çıkarmak ve temizlemek için kalıp sabun, parlatmak ve dezenfekte etmek içinse sirke çok iyi sonuç verecektir.

Yine mutfak ve banyoda kireç lekeleri ve yağlı alanları, kesme tahtalarını dezenfekte etmek için, evde toz alırken, yer silerken sirke ile karbonattan istifade edilebilir.

Bulaşık süngeri: Başta bulaşık yıkamak olmak üzere temizlik işlerinde kullanılan süngerler, yapay ham maddelerden oluştuğu için yıkanıp kurutulsa da içerisinde bakteri ve küf oluşumuna sebebiyet verir. Bu süngerler yerine gerek mutfak gerekse banyoda kabak lifi kullanılabilir. Kabak lifi, kabak sebzesinin bir çeşididir. Olgunlaşma ve kurutulmasının ardından meydana gelen lifli doğal bir maddedir ki yapay süngerlerden daha hızlı kurur. Suyla temas ettiğinde hızlıca yumuşar. Bu şekilde, bakteri oluşumuna mani olur.

Mikrofiber bezler:

Mutfak tezgâhından cam silmeye kadar her alanda kullanılan mikrofiber bezler yerine mutfakta ve diğer temizlikte eski usul pamuklu havlu bezler tercih edilmelidir.

Elbette hazır temizlik maddelerine alışınca, sağlıklı yöntemi uygulamak zor gelebilir. Ancak hem sağlığımızın hem de çevremizin korunması için gayreti göstermeli ve “tamamı elde edilemeyen şeyin küllisi de terkedilmez” kaidesince yavaş yavaş alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz.

En Yeniler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu