Kişisel Gelişim

Hayat Boyu Öğrenci Kalmak

İnatçılıktan kurtuluş reçetesi 

“Bazı insanlar vardır, hata yaparlar ve aynı hatayı ısrarla tekrar ederler. Bunlar akıl seviyesi en düşük olanlardır. İkinci grup insanlar vardır, bir hata yaparlar ve bu hatayı ikinci defa tekrar etmezler. Bu, onların ortalama akıllı insanlar olduklarını gösterir. Bir de başkalarının hatalarından ders alıp o hataya hiç düşmeyenler vardır ki bunlar yüksek akıllı kişilerdir.” İnatçılar için en ideal çözüm üçüncüsü, yani başkalarının hatalarından ders çıkarmaktır.

Sevgiyle sabır  

Sabır, içinde sevgi ile beraber olmalıdır. Sabır, aynı zamanda güçlü bir duruş sergilemektir. Doğru sabır, hareket halindeki sabırdır. Hayatın hızına göre davranmaktır. Yoksa sabır, oturup beklemek demek değildir.

Mutluluk daima  

Mutlu insanlar her şeyin en iyisine sahip olanlar değil, sahip olduklarını en iyi şekilde değerlendirenlerdir. Mutluluklar, kapı gibidir. Biri kapanır, diğeri açılır. Bu fırsatları değerlendirenler mutlu olanlardır. Sürekli halinden şikayet edenlerde gizli bir kibir vardır. Kendisini hep en iyiye layık hisseder. Küçük şeylerden mutlu olmayı başaramaz. Dünyayı değiştirmeye çalışırken kendisini ihmal eder.

Başarı için zorluklara tahammül et 

Mücadele, çile, gayret, sabır yoksa kazanç da yok.

Doğruluk önemlidir   

Yalanın sağladığı kazanç, başarı ve mutluluk kısa vadelidir. Dürüstlük ise uzun vadeli kazanç, başarı ve mutluluk getirir; ama bundan daha da önemlisi, başın dik, yüzün ak bir şekilde dolaşabilmeni sağlar. Onurlu ve ilkeli olmak önemlidir.

Cesaret güzeldir

Başarısızlık yoktur, sonuçlar vardır. Uçurtmaları uçuran, rüzgârın gücü değil, yükseklerde iken uçurtmanın o güce karşı koyma kapasitesidir. Kaybetme riskini göze almazsan, kazanamazsın.

Güven 

Güvenmek elbette güzeldir. Ancak herkese kayıtsız şartsız, safça güvenmek seni savunmasız, korunmasız kılar. Bu sebeple kendini kışa hazırlamalı, kötülüklere, olumsuzluklara hazır olmalı ama başkalarından, iyi ve güzel şeyler beklemelisin ki mutlu ve huzurlu bir hayat sürebilesin.

Beklemek  

Bir işe başlanacağı vakit gerekli sorgulamalar yapılmalı, durum test edilmeli ve ona göre adım atılmalıdır. Beyne bekleme kavramını öğretmeli ve beyinde kimyasal bağlantılar kurulmalıdır. Bu tür bir beceri, çocuklukta edinilir. Bu sayede kişi, ileri yaşlarında da öfkesini, kızgınlığını, bütün duygularını kontrol edebilir. Eğer çocukluk yıllarında böyle bir beceri kazanılamamışsa, acelecilik, ilaçla tedavi edilir. Aceleci kişi, ilacı aldıktan sonra kitap başına oturup beynini çalıştırırsa ya da kognitif rehabilitasyon adı verilen dikkat eğitiminden geçerse, beynin ön bölgesinde bağlantılar oluşmaya başlar. Bu sayede birey, dur-düşün-konuş sıralamasını beynine öğretebilir. Önce durup düşünür, sonra konuşur, böylelikle çevresindekilerle yaşadığı sorunlar azalır.

Zaman

İnsan hayatının en önemli sermayesi zamandır. Para kaybedildiğinde tekrar kazanılabilir fakat zamanı geri getirmek hiçbir şekilde mümkün değildir.

Profesyonel öğrenci

Yapılan tespitlere göre, emekli olan CEO’ların yaklaşık yarısı bir yıl sonra kalp krizi geçiriyor. Kriz geçirenlerin de %20-30’u hayatını kaybediyor. CEO’lar sahip oldukları statüyü, imkânları birdenbire yitirip, çevrelerinde kendilerine aşırı derecede saygı ve sevgi gösteren kişilerin aniden yok olmasıyla kendilerini çok kötü hissetmeye başladıkları için böylesine bir sonla karşılaşabiliyorlar. Oysa kişi övgü ile beslenmezse; meslekî hırsıyla, iddiasıyla, çabasıyla alçakgönüllülüğü birleştirebilirse böyle bir durumdan etkilenmez. Konumu değiştiği zaman da hayattan lezzet alabilir. Büyük bir firmanın başındayken mutlu olduğu gibi, bir köyde çiftçilik yaparken de mutluluğu yakalayabilir. Elbette bu kolay kazanılan bir özellik değildir, ancak büyük bir olgunluktur.

Umut

“Kalkın ey ehl-i vatan dedik, kalktık. Bir baktık ki kalktığımız yere başkası oturmuş.” Hayat bazen bundan ibaret olabilir. Yine de insan, içinde yitirilmemesi gereken bir umut taşımalı! Neticede hayat devam ediyor.

En Yeniler

Bir Yorum

  1. Motivasyon verici mükemmel bir yazı. Bende İnşallah bir gün donanımlı bir yazar olmak istiyorum. Bu yazıda bahsedilenler insana zor gözüken ama aslında zor olmayan durumları bir basamak olarak görüp cesaretli bir biçimde nasıl gemileri yakabileceğimize dair ipuçları veriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu