Sağlıklı HayatAraştırma

Sivrisinekler İnsan Seçer mi?

Sivrisinekler, kan emmek amacıyla yaklaşırken çıkardıkları vızıltılı sesleriyle kolaylıkla tanınan, İnce ve uzun bacaklı narin böceklerdir. Yaklaşık olarak 3000 kadar farklı türleri vardır.

Aslında sivrisinekler kan emmek amacıyla belirli bir insanı seçmezler. Görme kabiliyetleri iyi olmayan sivrisineklerin kan emmek maksadıyla insana yönelmesinde koku alma kabiliyetinin daha tesirli olduğu tespit edilmiştir. Özellikle insanın ayak kokusu, ter kokusu ve vücut kokusunu algılayarak yöneldikleri bilinmektedir. Ayrıca sivrisineklerin gece uyuyan insanlardan uzun boylu, kilolu, havaya daha çok karbondioksit veren, yüksek vücut ısılı olanları kan emmek için tercih ettikleri de gözlenmiştir.

Su ve karada hayat

Sivrisineklerde istihale/tam başkalaşım görülür. Suda geçen yumurta, larva ve pupa, karada geçen ergin dönemleri vardır. Sivrisineklerin yumurtadan çıktıktan sonra gelişebilmeleri için durgun suya ihtiyaçları vardır. Bu, su kaynağı çamurlu yağmur suyu birikintisi, havuz suyu, bataklık, içinde su birikmiş lastik ve çeltik suyu olabilir.

Kurtçuk ve koza dönemleri

Sivrisineklerin gelişme dönemlerinde görünümlerinde de farklılıklar vardır. Larva dönemlerinde kurtçuk, pupa döneminde koza şeklini alırlar. Bizim bildiğimiz ve çevremizde gördüğümüz sivrisinekler erginlik dönemlerinde olanlardır. Bu dönemde 60 gün kadar yaşayabilirler.

Bir defada 400 yumurta

Geceleri sivrisinekleri göremeyiz, sadece vızıltı seslerini duyabiliriz. insanları rahatsız eden bu vızıltılar sivrisineklerin üremesi için çok önemlidir. Dişi sivrisineklerin kanatlarından çıkan ses erkek sivrisineği etkileyen en önemli faktördür. Sivrisineklerin yumurtalarının olgunlaşması için insan kanındaki bazı proteinlere ihtiyacı vardır. Bu amaçla sadece dişi sivrisinekler kan emer ve bir seferde 200400 yumurta bırakabilirler.

Sıtma hastalığı yayarlar

Sivrisinekler insanlar arasında kan taşıdıkları için hastalıkların yayılmasına sebep olabilirler.

Sarıhumma, fil ve sıtma hastalığının parazitlerini vücutlarında taşırlar. Sanılanın aksine virüslerin meydana getirdiği AIDS gibi hastalıkların bulaşmasına sebep olmazlar.

Nem ve sıcaklığı ölçen anne sivrisinek

Anne sivrisinek doğacak yavrularının rahat gelişebilmesi için karnının altında bulunan alıcı bir anten sayesinde nem ve sıcaklığının uygun olup olmadığını kontrol eder ve yumurtalarını bırakır. Yumurtadan çıkan larvaların büyüme döneminde ihtiyaçlarında farklılıklar görülür. Bu dönemde alg, tek hücreliler ve bakterilerle beslenirler. Özellikle pis sular sivrisinekler için bakteri kaynağıdır. Ergin dönemlerinde ise erkek ve dişi sivrisinekler bitki ve meyve sularıyla besin ihtiyaçlarını giderirler.

Kan emiciler

Sivrisinekler basitçe baş, göğüs ve karın olmak üzere üç kısımdan oluşur. Baş kısmında antenleri, göğüs kısmında kanat ve 3 çift ayakları bulunur. Karınları kendi ağırlıklarından daha fazla kanı emebilmelerini sağlayacak şekilde esnek bir deriye sahiptir. Başlarının iç kısmı kaslarla kaplı boşluklardan oluşur. Buradaki kaslar kasılıp gevşedikçe sivrisineğin kan emmeyi sağlayan borusunun iki ucu arasında 1-2 atmosferlik basınç farkı oluşur ve kan saniyede 5 metrelik hızla yükselir. Bu yüksek akma hızı hayvanın dokularında tahribat ve çatlamaya sebep olmaz. Çünkü kanın geçtiği bütün dokular bu hız ve basınca dirençlidir. Sivrisinek vücudunun 4-5 katı kadar kan emer. Bu bir insanın aynı sürede 200 litre su içmesine denktir.

Kesici ve uyuşturucu

Sivrisinek kan emmek için en yakın damarı tespit ettikten sonra alt ve üst çenesinin yardımıyla bıçak benzeri bir kesme sistemi kullanarak deriyi derinlemesine keser. Damar üzerine insan dokularını uyuşturan ve kanın pıhtılaşmasını önleyen bir sıvı bırakır.

En Yeniler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu