Sağlıklı HayatDin ve Hayat

Hac ve Umre İçin Sağlık Tavsiyeleri

Umre tavsiyeleri, umreciler kadar hacı adaylarını da ilgilendiriyor. İbadet ve ziyaretler ancak sağlıklı olunduğu takdirde yeterince rahat yapılabilir, Mukaddes beldelere yapılan her ziyaret az da meşakkat içerir, Bu meşakkatleri en aza indirebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

HAC ve umre yolcuğu ile mübarek yerlere kavuşma isteği ve heyecanı yaşar insan. Bazen de yapacağı ibadet ve duaları hakkıyla yapıp yapamayacağının tereddüdünü yaşar. Bu tereddütlerin başında mevcut hastalıklar ve yolculukta olabilecek rahatsızlıklar gelir. Bu sebeple hac ve umre yolculuğu öncesi yapılan seminerlerde anlatılanlara dikkat etmek çok önemli. Bundan başka sağlıkla ilgili en fazla karşılaşılan hususlar neler diye kısaca bir değerlendirme yapılırsa, en başta terleme ve solunum yolu hastalıkları, arkasından ise eklem ağrıları geliyor.

Öncelikle, bir hastalık var ise bununla ilgili rapor, reçete ve yeterli miktarda ilaç bulundurmak faydalı olacaktır. Şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi hastalıklar için uygulanılan diyetlere mümkün olduğunca dikkat edilmelidir.

Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına dikkat

Yeni bir beldeye, yeni bir iklime gidildiğinde en fazla yiyecek ve içeceklerden dolayı sıkıntı çekilir. Ayrıca yemek öğünlerinde ve kullanılan malzemelerdeki değişiklikler sebebiyle gastrit, ülser, reflü, kolit gibi mide ve bağırsak hastalıkları olanlar daha fazla hassasiyet göstermelidir. Bu tür hastalıkları olmayanlar bile, şişkinlik, gaz, bulantı, kusma, ishal gibi şikâyetlere sebebiyet vermemek için, şu hususlara özellikle dikkat edilmelidir:

  • Her zaman için çok yemek iyi olmadığı gibi, ağır ve çok çeşitli yiyecekler de bir arada yenilmemelidir.
  • Yemekler, sağlık kontrollü yemekler ve aşçıların bulunduğu otellerde yenmeli, rastgele yerlerde ve açıkta satılan yiyeceklerden sakınılmalıdır.
  • Uzun süre oda sıcaklığında beklemiş yiyecekler, özellikle, çikolata ve pasta gibi tatlılar yenmemelidir.
  • Çok acıkıldığında besin değeri zengin olan hurma tercih edilmelidir.
  • Bol zemzem içilebilir ancak zemzem çok soğuk olarak içilmemeli, en azından yavaş yavaş, yudum yudum içilmelidir.

Solunum yolu hastalıkları

Umre ve hac seyahatinde, umre tavsiyeleri olarak şunu da hatırlatmakta fayda var. En çok solunum yolu rahatsızlıkları görülmektedir. Bu rahatsızlıklar, boğazda yanma, bronşit, astım öksürük, balgam, ateş, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, halsizlik, bazen de nefeste daralma ile kendini göstermektedir.

Daha uçaktayken bile, havalandırmaya dikkat etmek gerekir. Tam başımıza soğuk havanın gelmemesi için, havalandırma panelinin yönünü çevirmek, gerekirse kapatmak iyi olur.

Havaalanından otobüsle transfer sırasında da havalandırmalara karşı korunmalıdır. Otel odalarında, klimaların derecesi iyi ayarlanmalı, otel çalışanlarından destek istenmelidir. Klimalar açık şekilde uyumamaya son derece dikkat edimelidir.

Soğuk algınlığı için en önemlisi Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’de ibadet ederken vantilatörler altında kalmamaya çalışmak lazımdır.

Terleme ve sıcak çarpması

Arabistan Yarımadası bizim bölgemize göre daha sıcak bir iklime sahip olduğu için bizim gibi kutuplara yakın bölgelerden giden hacı adaylarında aşırı terleme çok görülmektedir. Bu konuda umre tavsiyesi olarak, vücuttan tuz ve su kaybı ile halsizlik ve aşırı yorgunluk buna bağlı tansiyon düşmesine dikkat edilmelidir. Sıcak hava ve terleme ciltte pişiklere yol açabilir.

Sıcak çarpması ve aşırı terleme yanında zonklama tarzı ve derin baş ağrısı, baş dönmesi, boğazda aşırı kuruma, yutkunma zorluğu, bulantı, başta bacaklarda olmak üzere bütün vücutta halsizlik, gözlerde bulanıklık ile kendini gösterir.

Bu tür hastalıklara karşı kıyafetlere her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Kıyafetlerin terleme yapmayacak veya teri emecek pamuklu ve açık renkli olmasına, bedeni sıkmamasına özen gösterilmelidir. Sentetik (naylon) oranı yüksek gömlek, pantolon, çorap, iç çamaşırından sadece hac ve umre sırasında
değil, daima uzak durmak gerekir.

El ve yüz temizliğine dikkat edildiği gibi, su israfı yapmadan banyo yaparak vücudun temiz olması ve zinde kalmasına özen gösterilmelidir. Ziyaret yerlerine giderken, yedek kıyafet bulundurmalıdır. Aşırı sıcak ve güneşin tam tepede olduğu saatlerde kapalı yerlerde ibadetle meşgul olmalıdır.

Umre tavsiyeleri özellikle tansiyon ve kalp hastası, diyabet ve kilo fazlası olanlar mümkünse öğle saatleri yerine diğer vakitlerde tavaf yapmalıdır. Aşırı terleme ve sıcak çarpması belirtileri olduğu zaman, gölgelik bir yerde serinlemeli, dinlenmelidir. Mescid-i Haram ve Mescit-i Nebevi’de bol bol zemzem içilmelidir. Çok soğuk olmamasına dikkat etmeli, hatta normal sıcaklıkta, üzerinde soğuk olmayan (NOT COLD) yazan zemzem tercih edilmelidir. Terleme ile sıvı kaybını telafi için, şekersiz ve asitsiz içecekler (çay, su, soda, ayran) içilebilir.

Bacak ve ayak ağrıları

Seyehat boyunca umre tavsiyeleri sıraladık. Duygusal bir atmosferden yoğun ibadetlere bünye alışık olmadığından bacaklarda ve ayaklarda kasılma, kramp tarzı ağrılar ilk birkaç günde başlayan rahatsızlıklar olabilir. Hatta sıcağa ve uzun süre ayakta kalmaya, yürümeye bağlı olarak şişmeler, çatlaklar, yaralanmalar da olabilir.

Bunun için giyilen terlikler ayağa uygun ve kaliteli olmalıdır, tabanı sert olmamalıdır. ihramsız zamanlarda merserize (pamuklu) çorap giyilebilir. Otelde ve istirahat zamanı uygun bir şekilde ayaklarımızı uzatarak, hafifçe yükseğe kaldırarak dinlendirebilir, bacaklarımıza ve ayaklarımıza masaj yapabiliriz. Çok gerekli olmayan çarşı pazar yürümeleri az ve kısa yapılabilir.

Bazı kremler, hatta en basitinden vazelinle ayaklarımızı, ovuşturarak yumuşatabiliriz. Banyo sırasında, lif ve sabunla boynumuzu, kollarımızı, bacaklarımızı ve vücudumuzu ovuşturduğumuzda, kaslarımız gevşeyecek, yorgunluğumuz kalkacaktır. Ağrı ve spazmlarımız fazla ise, adale gevşetici ve ağrı kesici ilaçlardan sabah ve akşam alabiliriz.

En Yeniler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu