Gıda AnalizSağlıklı Hayat

Yağına, Meyvesine İlave Zeytin Yaprağı Sirkesi

Zeytin Yaprağı Sirkesi

Yağına, Meyvesine İlave

Zeytin Yaprağı Sirkesi

Sirke, helal bir içecektir. Sağlığa pek çok faydası vardır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından, şifalı bir katık olarak tavsiye edilmiştir. İçerisinde şeker bulunan bütün meyvelerden yapılabilir ve yapıldığı meyvenin adını alır. Üzüm sirkesi, elma sirkesi, ayva sirkesi, nar sirkesi… Bir de zeytin yaprağı sirkesi vardır ki duymayanlar, duyup da tatmayanlar olabilir. Oysa o, bereketiyle, saflığıyla, temizliğiyle, bulunmaz şifalar barındırır sinesinde. Bilmek, bilmekle kalmayıp arayıp bulmak, arayıp bulmakla kalmayıp tatmak gerekir.

Ziyan edilmeyecek kadar kıymetli

Son zamanlarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki meyvesi ve yağıyla şifa sunan zeytinin, yaprağı da oldukça değerlidir. Zeytin yaprağında bulunan oleuropein isimli madde, güçlü bir etken maddedir ve anti-oksidan özelliği bulunur. Zeytin yaprağından bu madde, tabiî yollarla çıkarılabilir.

Zeytin toplama dönemi gelip de dallardaki siyah-yeşil inci taneleri bir bir döküldüğünde, ağacı, gelecek seneye hazırlamak ve rahatlatmak için budama işlemi yapılır. Bu işlem esnasında bol miktarda dal ve yaprak boşa çıkar. Bunların çoğu, fazlalık olarak görülür ve olduğu yerde yakılarak yok edilir. Hâlbuki budama ile ortaya çıkan zeytin dal ve yaprakları, farklı şekillerde değerlendirilebilir.

Yapraklar, çay yapılmak üzere toplanabilir. Koyuna, keçiye yedirilebilir. Zeytin dallarından, fırında ekmek pişirildiği zaman, lezzeti çok farklı olur. Dallar, makinalarla kıyılarak tarlaya gübre olarak dökülebilir. Bunların yanında, zeytinin yağından ziyade bir de sirkesi yapılır.

Nasıl yapacağız?

Zeytin yaprağı sirkesi yapmak için, ihtiyaca uygun büyüklükte bir cam kavanoz, içme suyu, biraz elma, armut, ayva vb. meyve ve bir miktar da zeytin yaprağına ihtiyacımız vardır.

Sirke, içerisinde şeker bulunan maddelerden yapılır. Zeytinde ve yaprağında şeker bulunmaz. Bu sebeple zeytin yaprağından sirke yapmak için, içerisine bir miktar meyve koymak icap eder.

Zeytin yaprağı sirkesi yapmak için, cam kavanozun içerisine, yarısına kadar içme suyu eklenir.

Bir miktar elma, ayva, armut gibi meyve temin edilip yıkanır. İyice kuruması beklenir. Kuruduktan sonra doğranıp kavanoza eklenir. Zeytin yaprakları da yıkanıp iyice kurutulduktan sonra kavanoza konur. Kavanozu ağzına kadar doldurmamak, biraz boşluk bırakmak gerekir.

Elimizde sirke anası varsa ondan bir miktar ilave edebiliriz. Önceden yaptığımız sirkemiz varsa bir bardak suyunu alarak, yeni sirkemizin daha çabuk olmasını sağlayabiliriz. Hiçbiri yoksa bir kaşık bal veya bir avuç nohut da ekleyebiliriz.

Kavanozun üzerini temiz bir bez veya tülbent ile hava alacak şekilde, toz girmesin diye örteriz. On, on beş gün, günde iki-üç defa metal olmayan bir kaşık veya kepçe ile karıştırırız. Bu müddet zarfında kavanozun yukarısında olan meyve ve yapraklar, aşağıya çöker. Artık karıştırmak gerekmez. Bir, bir buçuk ay kadar bu şekilde bekletiriz. Bu zaman zarfında meyve ve yaprak parçaları erir, kavanozun üzerinde sirke anası oluşur.

Bundan sonra, bir tülbent ile cam kavanozu, başka bir kavanoza veya kaba süzeriz. Sirke anasını, tekrar sirke yaparken kullanmak üzere, ağzı kapalı cam bir kavanoz veya uygun bir kapta buzdolabına koyarız. Süzülen suyu yine cam kavanoza koyarak, üzerini hava alacak şekilde bir bez ile kapatırız. İki, üç ay bu şekilde bekletiriz. Kavanozun dibinde posa oluşur. Sirke berraklaşır. Tülbent ile sirkemizi bir daha süzer, posasını ayırırız. Sirkemiz, kullanılacak hale gelmiştir. Ağzı dar olan cam şişelere doldurarak ağızlarını kapatırız. Serin bir yerde muhafaza ederiz.

Her ne kadar sirkenin ağzını kapatsak da kendi yaptığımız sirke doğal olup, filtre ve pastörizasyon gibi işlemlerden geçmediği için oluşumu devam eder. Dibinde tortu oluşabilir. Üzerinde sirke anası meydana gelir. Bunlar tabiî gelişmelerdir, yani olması beklenen durumlardır.

Nasıl kullanacağız?

Hazır hale gelen zeytin yaprağı sirkesini çorbalarda, salatalarda, yemeklerde kullanabiliriz. Bulaşık ve çamaşır makinasında ve diğer temizliklerde de gönül rahatlığı ile kullanabiliriz. Sabahları aç karna bir bardak suya bir-iki tatlı kaşığı bu sirkeden ilave ederek içebiliriz. Sirke, keskin yapıya sahiptir, içerisinde asit vardır. Bu sebeple aşırı ve uzun süre tüketilmesi veya su ile seyreltilmeden içilmesi, hassas midelere dokunabilir. Bu sebeple ölçülü olmak icap eder.

Zeytin yaprağı sirkesini yaparken, meyve olarak ayva bulup onu kullanırsak, içimi ve kullanımı daha kolay olacaktır.

Niye kullanmalıyız?

Zeytin yaprağı sirkesi, kalp ve damar sağlığı açısından faydalıdır. Tansiyonu düşürür. Şeker hastalarına iyi gelir, kan şekerini düşürür. Antioksidan özelliği vardır. Tümör oluşumuna karşı koruyucu etkiye sahiptir. Sinir hücrelerini korur. Bağışıklığı güçlendirir. Yağ yakarak, kilo vermeye yardımcı olur.

Yağından meyvesine ve dahi yaprağına kadar türlü şifayı sinesinde barındıran zeytin ağacına ne kadar ehemmiyet vermemiz, onu yaratan Mevla’ya ne kadar şükretmemiz gerektiği, galiba bir nebze olsun anlaşılabilmiştir.

Sirke, keskin yapıya sahip olup İçerisinde asit vardır. Bu sebeple aşırı ve uzun süre tüketilmesi veya su İle seyreltilmeden içilmesi, hassas midelere dokunabilir. Ölçülü olmak İcap eder.

En Yeniler

Bir Yorum

  1. Buradan okudum ve yaptım çok güzel oldu
    Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu