“Bu kitap hayatınızı değiştirecek”, “İçinizdeki devi uyandırın”, “Hayatınıza enerji katın”, “Hayatın mükemmel sırları”, “Bu kitapla tekrar hayatı keşfedeceksiniz” gibi sözleri çok duyar olduk. Ama ücret garantili kitap kampanyasını da duyunca ne söyleyeceğimizi şaşırdık. Her kitabın okuyucusuna mutlaka tesiri olur ancak bu tesirin abartılarak pazarlama malzemesi haline getirilmesi ne kadar doğrudur? Zira büyük umutlarla bu kitapları alanların hayal kırıklığı “okuma” sanatına tesir etmez mi?
Son yıllarda sıklıkla duyduğumuz bir kavram, “Kişisel Gelişim”. Her köşeden başını uzatıp sahte bir gülümseme ile “Sizi zengin edeceğim”, “Daha zeki olacaksınız”, “Konuşamayanlar yanıma toplansın” diyen, akıllıların kullandığı bir uygulama. Pek çok yazar da bu alanda kitaplar ve makaleler hazırlarken, kendisine “kişisel gelişimci”, “uzman” demeyi de ihmal etmiyor.
Televizyonlarda programlar yapmak, seminerler vermek, internette siteler kurmak hatta sadece bu alanda süreli yayınlar yapmak da insanların gözünü daha iyi boyamak için farklı yollar. Burada bizim aklımıza “kişisel gelişim” psikolojik bir kavram mı, yoksa çok kimsenin nemalandığı ekonomik bir pazar mı, sorusu aklımıza geliyor.