Yaz geldi ve artık her hanede gelen yaza ve gelecek olan misafirlere hazırlanma telaşı var. Bu telaşla birlikte “yaz temizliğinin” büyük kısmını boya-badana işi oluşturuyor.
Kireci, ocaklarından çıkarılırken gördünüz mü? Yoksa sadece nalburlardan mı hatırlıyorsunuz? Kireç ile badananın beyazlatıcı, bakterileri öldürücü, dezenfekte edici ve evin kokusunu değiştirip mekanı ferahlatıcı özellikleri nedense az bilinmekte. Su ile karıştırılmadan önce oldukça tehlikeli olan bu kireç nasıl oluyor da bu kadar faydalı olabiliyor? Diğer tür boyalara göre son derece sağlıklı olan kireç boyalarının nedenini, nasılını, niçinini sizin için araştırdık.
Neden kireç?Her boya gibi kireç de duvarların düzgün ve güzel gözükmesini sağlar. Kireç, duvarlardaki oluşan mikrop ve bakterileri öldürme, haşereleri barındırmama özellikleri ile diğerlerinden ayrılır. Ayrıca hem beyazlatıcı özelliğinin olması hem de evin kokusunu değiştirmesi ve oturulan mekâna ferahlık vermesi onu tercih ettiren diğer sebeplerdendir.
Ekonomik açıdan da daha uygundur. Bunun yanında odayı aydınlatmak için aşırı elektrik tüketimine de gerek kalmaz. Gözü yormama özelliğinden dolayı ders çalışanlar ve kitap okuyanların oda ve ofisleri için uygun bir seçimdir.Kireç badanalar bilhassa büyük şehirlerde yerini plastik badana ile duvar kâğıtlarına bırakmış durumda. Bunların daha dekoratif olması tercih sebebi oluyor. Ancak plastik esaslı boyalar, bütün odayı resim tuvaline çeviren duvar kâğıtları eve ve sağlığa zarar verse de bunlarla kirecimizin başı dertte. Çünkü son yıllarda artık onun iyi gözükmediğini düşündüğümüz için tercih etmiyoruz. Ama yeşil bina yapımının da arttığı günümüzde insanların kirece iade-i itibar edeceklerini düşünüyoruz. Ne zaman badana yapılır?