Akvaryum Dünyasından Renkli Kareler

[  Barbaros Doğan ]

Bazen evlerimize narin canlılar misafir olur. Bu misafirler arasında bakımı en kolay olan, balıklardır. Sessiz oldukları için sizi rahatsız etmedikleri gibi huzur ve rahatlık hissi de verirler. Fakat onların da rahat ve huzur içinde olmaları gerekir. Unutmayın ki balıklar da bir canlıdır ve onları kendi hallerine bırakmak, yapılabilecek en büyük hatadır. Akvaryum almayı düşünenlerin, evvela balıklara yeterli zaman ayırmayı kabul etmeleri gerekir. Zaman ayıramam diyenlerin baştan vazgeçmeleri, hem kendileri hem de akvaryum canlıları için isabetli bir karar olur.

Karınca Akvaryumu

Karınca barınağı, 2003 yılında NASA tarafından uygulanan, böceklerin uzay hayatını konu alan bir araştırmada, karıncaların düşük yer çekimli ortamlarda yaşamlarını incelemek ve tünel yapma yeteneklerini 3 boyutlu olarak gözlemleyebilmek amacıyla geliştirilmiştir. Bu akvaryum, karıncaların hayatlarını, tünel açma, iş bölümü ve benzeri günlük faaliyetlerini canlı ve 3 boyutlu olarak gözlemlemeye imkân sağlıyor.

Bitki‘sel’i Akvaryum

Akvaryumlar sadece balıklar için kurulmaz. Aquascaping de olduğu gibi bazı akvaryumlar sadece bitki yetiştirmek için kurulur. Akvaryum bitkilerinden bazılarının ismi; Rotala rotundifolia, Zeytin-Hygrophila Polysperma Ceylon, Oval Gül-Ludwigia Ovalis…

Akvaryum bitkilerinin çoğu amfibiktir. Yani suyun hem dışında hem de içinde yaşayabilirler. Suyun içindeki ortama “Submers”, dışındaki alana da “Emers” ortam denir. Bitkili akvaryum tasarımının kaya, kum ve köklerle susuz olarak tasarlanması aşamasına “Hardscape”, bitkilerin eklenmesi aşamasına da “Softscaping” denir. Bitki akvaryuma dikilmeden önce kök dikkatlice saksıdan çıkarılır ve mineral yünü fazlalıklarından ayıklanır. Köklerin akvaryum tabanına iyi dağıtılması önemlidir. Aksi takdirde bir araya toplanıp yumak olmuş kökler kolaylıkla çürüyebilir.

Fiyatı da Kendisi de Tuzlu Deniz Akvaryumu

Deniz balıkları, tatlı suya göre hem daha çeşitli hem de daha güzeldir. Ama çevrelerindeki değişikliklere karşı tatlı su balıklarına kıyasla daha hassastırlar. Bakımları oldukça zor, fiyatları da bir o kadar fazladır. Deniz akvaryumlarında en önemli kriterler suyun pH’ı, tuzluluğu, ısı derecesi ve nitrat oranıdır. Deniz akvaryumlarında ısı tatlı su akvaryumlarındaki ile aynıdır. 24 ile 27 derece arası ideal ısı aralığıdır. Yeni başlayanlar için minimum deniz akvaryumu ölçüsü ise 80 litredir.

Bir Avuç Sudan Akvaryum  

 

Akvaryumlarda genel kaide, ne kadar büyükse o kadar iyi olur, şeklindedir. Balıklar uzun ve geniş akvaryumları severler. Akvaryum suyunun hava ile temas ettiği yüzey ne kadar fazla olursa su o kadar iyi havalanır ve balıklar da o kadar mutlu olurlar. Akvaryum balıklarının birçoğu, hacmi küçük olan akvaryumlarda yaşayamazlar. Fakat bazı türler var ki, onlar bir avuç su da dahi yaşayabiliyorlar. Beta türü akvaryum balığı, küçük ortamlarda, hatta bir bardağın içinde dahi hayatta kalabiliyor.

Exit mobile version