Bilgisayar Okur Yazarlığı

Sadece bilgiyi tüketen değil bilgi üreten insanlara ihtiyaç vardır. Ömür boyu öğrenme becerilerine sahip, sürekli olarak bilgisini yenileyebilen, değişime ayak uydurabilen, gelişmeleri takip edebilen ve bilinçli bir bilgi tüketicisi olmanın yanı sıra bilgi üretebilen insanlar, her alanda olduğu gibi bilgisayar alanında da okur yazar olmak zorundadırlar.

Çağdaşımız olan toplumlarda, geleneksel anlamda ‘okuyabilme’ ve ‘yazabilme’ anlamına gelen ‘okuryazarlık’ kavramının değeri inkâr edilemez. Okuryazarlık hayatımızın birçok alanında gerekliliğini hissettiriyor. Sanayi toplumlarının bilgi toplumuna doğru değişime uğradığı çağımızda ise, ortaya yeni bir okuryazarlık türü çıkmıştır. Bu da bilgisayar kullanımının gündelik hayatımıza girmesiyle ortaya çıkan “bilgisayar okuryazarlığı” terimidir. Artık belki de klasik okuryazarlıktan daha fazla karşımıza çıkmaktadır.

Ancak bilgisayar teknolojilerindeki hızlı gelişim ve değişim, bilgisayar okuryazarlığının bir kerede tamamlanabilecek bir eğitim aşaması olmadığını göstermektedir. Bunun için eğitimin ömür boyu sürdürülmesi gerekmektedir.

Ömür boyu bilgisayar kullanmak bile artık yeterli değil. Artık her meslek dalı için ayrı bilgisayar programları var. Bu nedenle bilgisayar okuryazarlığı bugün beraber yaşadığımız toplumlar için kritik önemi olan beceriler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ömür boyu bilgisayar kullanmak bile artık yeterli değil. Artık her meslek dalı için ayrı bilgisayar programları var. Bu nedenle bilgisayar okuryazarlığı bugün beraber yaşadığımız toplumlar için kritik önemi olan beceriler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinden yeterli derecede yararlanabilmenin yolu bilgisayar okuryazarlığı. Bunu için de bilgisayar kullanma yeteneğini ölçebileceğiniz ve belgelendirebileceğiniz uluslararası geçerliliği olan sertifikasyon programları var.

Temel bilgisayar bilgilerini öğrenmek ve bu bilgileri günlük hayatta kullanmak, hem kendimiz hem de gelecek nesillerin bilinçlendirilmeleri ve yönlendirilmeleri için çok önemlidir.

ECDL Sertifikası

Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası (European Computer Driving License, ECDL) ile bilgisayar kullanımı yetkinliğinizi uluslararası düzeyde kanıtlayabilirsiniz.
ECDL Avrupa Birliği içerisinde kullanılan, ICDL de dünyanın geri kalan kısmında kullanılan sertifikanın ismidir. Her iki lisans da tüm dünyada geçerlidir ve muhtevası aynıdır. ECDL ve ICDL Sertifikaları; ECDL Vakfı (European Computer Driving License Foundation, ECDL-F) tarafından verilir ve kontrol edilir. ECDL Vakfı kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.
ECDL Vakfı denetiminde ECDL lisansını ülkemizde Türkiye Bilişim Derneği (TBD) vermektedir. ECDL, Türkiye’de TBD tarafından ECDL Bilişim ve Eğitim AŞ’nin işbirliğiyle ulusal düzeyde yönetilmekte ve geliştirilmektedir.
ECDL, 50’dan fazla Bilişim Derneği ve 250.000’den fazla bilim adamından oluşan, Avrupa Profesyonel Bilişim Dernekleri Konseyi (CEPIS) tarafından oluşturulan tek sertifikalandırma programıdır. ECDL/ICDL sertifika sahipleri bilgisayar kullanımında yeteneklerini ve BT’nin ana kavramlarına hâkimliğini ispatlamışlardır.

Sertifika Nasıl Alınır?

Bilgisayar bilginize güveniyorsanız ya da bu konuda bir kursu bitirmiş durumdaysanız, bu yönünüzü ECDL sınavına girerek kanıtlayabilirsiniz. ECDL’de bilgisayar kullanım yetkinliğinin sertifikalandırılması uluslararası kabul edilmiş standartlara dayanarak yapılır.
Tüm dünya’da tanınmış ve kabul görmüş bir program olması sebebi ile iş dünyasında ECDL çalışanlara avantaj sağlar. Sınavlar, tüm dünya’da aynı standartlar ve prosedür izlenerek gerçekleşmektedir.
Türkiye’de 25 şehirde, 100 Test Merkezi tarafından 4 dilde sınav yapılıyor. TBD verilerine göre şu ana kadar 5.000 aday ECDL sınavına girmiştir.
ECDL, beceri ve yetenekleri test eder. Teori ve pratiği kapsayan 7 bölümden oluşur. Bölüm 1, genel seviyedeki bilgi toplamını teorik olarak test eder. Bölüm 2-7 pratik beceri testidir ve aşağıdaki konuları kapsar:

ECDL iş arayan veya profesyonel hayatta daha ileri gitmek isteyen kişiler için, özel ve kamu sektöründe hayat boyu kariyer için bir artıdır. Özel işyeri çalışanları, memurlar, yöneticiler, meslek sahipleri, çalışan-çalışmayanlar ve öğrenciler için hazırlanmıştır.

Sertifikanın Kolaylıkları

İşyeri sahibi iseniz üretim ve iş süreçlerinizi hızlandırmak, maliyetleri düşürmek, boşa geçen zamanı geri kazanmak, bilişim yatırımınızın verimli kullanımını sağlamak için çalışanlarınızın bilgisayar okuryazarı olmasını sağlamanızda yarar var.

Yukarıda detaylandırmaya çalıştığım ECDL Sertifikasını alabilmek için yetkili test merkezlerinde sınava girmeniz gerekmektedir. ECDL bir eğitim kursu değildir. Türkiye Bilişim Derneği ya da ECDL; Bilgi ve İletişim Teknolojileri eğitimi vermez. İstediğiniz herhangi bir kurs merkezinden bu amaçla eğitim almanız gerekmektedir. Size yakın olan Halk Eğitim Merkezi, belediyelerin meslek edindirme kursları ya da özel kurslardan yararlanabilirsiniz. Ayrıca kursa hiç gitmeden eğitim materyalleri ile de hazırlanabilirsiniz. Özel bir kursa gitmeyi seçerseniz, kurs merkezinden alacağınız eğitimin ECDL müfredatına uygunluğu konusunda teminat isteyiniz.

Daha fazla bilgiyi www.ecdl.org.tr ve www.tbd.org.tr web sitelerinde bulabilirsiniz.

Bilgi toplumuna geçişte önemli bir basamak olan bilgisayar okuryazarlığı, Ulaştırma Bakanlığı’nın da hedefleri arasındadır. Şu anda www.turkiye.gov.tr üzerinden 27 devlet kurumu tarafından 194 adet e-devlet hizmeti sunulmaktadır. E-devlet hizmetlerinin sağladığı kolaylıklardan yararlanmak için de bilgisayar okuryazarı olmak daha da önemli hale gelmiştir.

Bilgi toplumundaki insanların; bilgiye nasıl erişebileceğini bilen, gerektiğinde bilgilerini kullanabilen, yeni bilgi üretebilen insan olmak istenmektedir.

Bilgisayar okuryazarlığı da en az okuryazarlık kadar zaruridir. Bilgisayar bilginizi artırmak, pekiştirmek istiyorsanız haftada birkaç saatinizi ayırıp size en yakın kurs merkezinden eğitim alın. Bilginizi de uluslararası geçerliliği olan ECDL sertifikası ile belgelendirin. İş hayatında bir profesyonel olarak kendinize değer katın, anne – baba olarak da çocuğunuza daha etkili rehberlik edebilme imkânına sahip olun.

 

Exit mobile version