Çantada Gençlik

Zorluğu aşan cümleler

 

Bütün Canlıların Kanı, Kırmızı mı?

Damarlarımızdaki sıvının kırmızı olmasına sebep olan, vücudumuzdaki “hemoglobin” adındaki bir proteindir. Bu protein, oksijeni bütün dokulara ulaştırırken, karbondioksiti de akciğer yoluyla dışarıya atmamızı sağlar. Kanımızdaki demir atomları ile oksijenin birleşmesiyle damarlarımızda dolaşan sıvı kırmızılaşır. Bütün canlılarda hemoglobin bulunmaz. Mesela bazı canlılarda “hemosiyanin” bulunur. Bu, hemoglobinden farklı olarak bakır içerir. Kandaki bakır atomları oksijenle birleşerek kanın mavimsi bir renk almasını sağlar. Örümcek, ıstakoz, ahtapot gibi canlıların kanı mavidir. Bazı canlılarda da “klorokruorin” mevcuttur. Oksijenle temas ettiği zaman kan, yeşilimsi renge bürünür. Birçok deniz canlısının da kanları mordur. Bunun sebebi, hemoglobine oranla çok daha az oksijen taşıma kapasiteli, bir diğer kimyasal olan “hemoeritrin”

molekülleridir.

 

Kötü Hafızanın Sorumluları

Kitaplar

Abbasi halifelerinden bir zat, sohbet ve muhabbet etmek için devrin ileri gelen bir âlimini saraya davet eder. Görevli şahıs, bu durumu bildirmek üzere âlimin evine gider. Onun, etrafını kuşatan kitapların ortasında oturduğunu görür, şaşırır. Âlimi o halde biraz seyrettikten sonra seslenir:

– Efendim, halife hazretleri sizleri sarayına davet ediyor.

– Halife hazretlerine söyleyiniz. Şu anda yanımda bulunan ilim, irfan ve hikmet ehli bir grup insanla sohbet ediyorum.

Burada işim bittikten sonra müminlerin emirinin davetine icabet edeceğim.

Görevli, saraya döner, bu sözleri halifeye nakleder. Halife, merakla sorar:

– Kendisini bu kadar etkileyen âlimler acaba kimlerdi? Saray görevlisi, “Efendim, yanında kimse yoktu.” deyince halife iyice meraklanır:

– Onu şu vakitte mutlaka saraya getir!

Vakit dolar. Halife, huzuruna apar topar çıkarılan âlime sorar:

– Sizi, bizim yanımıza gelmekte geciktiren âlimler kimlerdi?

Âlim tek kelimeyle cevap verir:

– Kitaplar!

Exit mobile version