Birçok insan sirkeden uzak dururken, birçoğu da sirkeyi sofrasının baş köşesinden hiç ayırmaz. Sirke, yemeklerin, salataların vazgeçilmezidir. Peki, sirke sadece sofralarda mı kullanılır, nasıl yapılır, nelerden yapılır, ne kadar faydalıdır?
Bütün bu soruların cevabını muhakkak merak ediyorsunuzdur. İşte sirke ile ilgili sorulabilecek soruların cevapları;
Sirke nasıl imal edilir?
Sirke, bal, incir, yaş üzüm, elma gibi meyvelerin suyunun çıkartılması ve uzun süreli ekşitilmesi suretiyle elde edilir. Genellikle gıda maddesi olarak kullanılan sirke, aynı zamanda temizlik ve sağlık alanlarında da yüzyıllar boyu kullanılmış hala da kullanılmaya devam etmektedir.
Sanayi ürünü olan sirke beklediğinde şaraba dönüşebilir mi?
Sirke üzüm suyunun en son aşamasıdır. Ayrıca sirke tersinir (geri dönüştürülebilen) bir reaksiyon değildir. Kısaca sirke çok fazla bekletilirse başka bir şeye dönüşmez ancak yararından çok zararlı hale gelebilir. 2-3 aydan daha uzun süre bekletilen sirke hem küpüne hem de mideye zarar verir.
Ev yapımı sirkede en çok neye dikkat edilmeli?
Sirke oran olarak düşük düzeyde etil alkol fermantasyonuna uğradıktan sonra bol oksijenle meydana gelen asetik asit fermantasyonu ile elde edildiği için süresine ve muamelesine dikkat edildiği müddetçe şaraba dönüşme riski bertaraf edilmiş olur. Temkinli olmak adına kontrol öncesi bir miktar tuz atılarak olası alkol çökertilebilir.
Sadece katkı maddesinden sirke yapılarak satış yapılabiliyor mu?
Sirke, bütün meyvelerin tabiatından alınan vitamin ve minerallerden yoksun olarak sadece asetik asit tuzuna su, boyar madde ve meyve esansı katarak da elde edilebilir. Günümüzde rafine diye isimlendirilen birçok gıda maddesinde bu risk vardır. Yapımı bu kadar kolay ve rahat bir şifa kaynağı mümkünse elde imal edilmelidir.
Sirke etiketlerinde görülen katkı maddesi E223 zararlı mı?
E223 maddesi, sodyum disülfit koruyucu bir asit tuzudur. Sülfirik asit tuzu da denilen bu maddenin kullanımında herhangi bir mahzur yoktur. Bu madde, asetik asit bakterilerinin giderilmesine ve sirkenin yoğunlaşarak keskinleşmesini önlemeye yardımcı olur. Kısıtlı kullanımında bir mahzur olmadığı halde uzun süreli kullanımlarda her koruyucu kimyasal gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Sirkeyi kokusundan dolayı yiyemeyenler nasıl istifade edebilirler?
Evet, sirke kokusu keskindir. Ancak elma sirkesinin kokusu en hafif olanıdır ve mayhoş bir elma tadı verir. Ayrıca elma sirkesi bal ile karıştırılarak yenilebilir.
Çürümüş veya çürümeye yüz tutmuş meyvelerden yapılan sirkenin sağlığa ne gibi etkileri olabilir?
İlk olarak meyveden nektar elde edilir. Sirke bu çıkarılan nektarlara uygulanan bazı reaksiyonlardan sonra elde edilmektedir. Meyveden nektar elde edilirken suyu fazla verebilecek olgunlukta olanları seçilir. Bu şekilde yapılması verimliliği arttırmakta, makine ve preslerin daha yüksek düzeyde çalışmalarına imkan sağlamaktadır. Nektar çıkarıldıktan sonra çürüme kaynaklı mikroorganizmalar yüksek ısı işlemi ile giderilir. Bu teknik olarak problem teşkil etmese de arzu edilen bir hadise değildir. Bu şekilde imal edilen paketli ürünleri tercihte arka sıralara koyulmalı, ev yapımı usul ve hassasiyetleri bilen kişi veya markaları tercih etmelidir.
Gerçekten de sirkenin birçok şeye faydası var mıdır?
Kokusundan dolayı birçoklarının uzak durduğu sirkenin faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Sirkeyi bal ile karıştırıp içtiğiniz zaman düzenli kilo vermenize yardımcı olur. Parmak diplerinde oluşan egzama, dolama ve ateş yanıkları gibi hastalıklara iyi gelir. Bebeklerin çamaşırları yıkanırken suya bir miktar sirke katılırsa pişik meydana gelmesini önler. Bütün bunların yanında salatalarda kullanılmadan önce sebzeler sirkeli sudan geçirilirse üzerlerinde oluşan bakterileri ve kimyevi maddeleri giderir.