Araştırma

Uçarken Uyuyabilen Kuş: Albatros

İnsanoğlu yüzyıllar boyunca uçmanın hayalini kurdu. Gökyüzünde özgürce süzülen kuşlar hep bu hayali besledi. Günümüzde kuşlardan aldıkları ilhamla insanlar artık teknik imkânların da yardımıyla bu hayale ulaşmış durumda. Uçaklarla bir yerden başka bir yere kısa sürede ulaşmak mümkün. Uçağa binenler bilirler. Belli bir yükseklikten sonra özellikle uzun yolculuklarda otomatik pilot devreye girer ve yolculuk öyle devam eder. İnsanoğlunun uçma hayalinin kaynağı olan kuşların öyle özellikleri vardır ki şaşırmamak mümkün değildir. Örneğin Albatroslar uzun uçuşları esnasında adeta otomatik pilotla seyahat ediyorlar. İlginç olan ise bu uçuş esnasında aynı zamanda uyuyabilmeleri.

Albatros: Güney ve Atlantik denizlerinde yaşayan 2-3 metre uzunluğunda dev kanatlara sahip Fırtına kuşgiller familyasından olan kuştur.

Bu kuş, Okyanusun sert dalgaları ve rüzgârın keskin hızı ile adeta dans ederek haftalarca uçabilir. Albatrosun kanat ve gövde tasarımları o kadar kusursuzdur ki kanat çırpmadan, rüzgârı kullanarak saatlerce süzülebilir, uzun uçuşları esnasında havada uyuyabilir.
Kanatları hariç vücutları beyaz olan bu sevimli kuşlar dişisi ve erkeği ile hayatı paylaşmışlardır.

Dişi Albatros senede bir defa yumurtlar. Eşler nöbetleşe kuluçkaya yatarlar. 80 günlük kuluçka devresinden sonra çıkan yavru 8-9 ay boyunca gagasına sindirilmiş gıda verilerek beslenir. Albatroslar bazı kereler şiddetli fırtınalar yüzünden haftalarca yuvaya dönemez. Bu uzun yolculuklarda midelerindeki özel bir kısımda yavrunun yiyeceği saklanır. Albatroslar çok sadık hayvanlardır. Eşlerden birisi öldüğünde diğeri de yalnızlığı tercih eder. Ortalama bir insan ömrü kadar ömür sürerler.

En Yeniler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu