İlaçta Helali Aramak
Helal yemek, içmek bir Müslümanın olmazsa olmazıdır. “Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helâl ve temiz olanlarından yiyiniz.” (Bakara suresi, 168) âyet-i kerîmesi de mümin kullar için, helali aramak ve bulmak noktasında bir uyarı mahiyetindedir. Midede moleküllerine ayrıldıktan sonra kana karışan her şeyde helallik mevzusunu dikkate almak gerekiyorsa, ilaçların da bu kategoride değerlendirilmesi elzemdir.
Gündelik hayatta çeşitli rahatsızlıkların tedavisi veya önlenmesi amacıyla kullanılan ilaçlar, kimyasal olarak belirli işlemlerden geçirildikten sonra insanlara sunulur. Burada dikkat edilmesi gereken konu, ilaçların etken madde kaynağı ve ne tür yardımcı bileşenlerle beraber hazırlandığıdır. Özellikle şurup formunda olan ilaçlarda rastlanan ve etken madde için çoğunlukla çözücü olarak kullanılan ‘etil alkol’ bileşeni, kapsül formundaki ilaçlarda kullanılan ve kaynağı belli olmayan jelatin maddesi, helal hassasiyeti olan insanlar için problem teşkil edecektir. Hayvanî kaynaklı bazı ilaçlarda ise yardımcı maddeden ziyade, etken madde sıkıntılı olabilmektedir.
Maalesef kimyasal ilaç endüstrisinde ağırlıklı olarak ithal hammaddeler kullanılıyor. Üretici yabancı firmaların da oldukça fazla olduğunu göz önünde bulundurursak, hali hazırda sıkı bir kontrol mekanizması da geliştiremediğimizden, kullandığımız ilaçların içeriği ile ilgili uzmanlardan (doktor veya eczacı) detaylı bilgi almamız gerekiyor.
Zaruret halinin sınırları
Helalliği şüpheli olan ilaçları kullanıp kullanmayacağımız, hastalığın boyutu ile yakından ilgilidir. Mesela, basit bir soğuk algınlığı veya hafif bir öksürük için reçete edilen etil alkol içerikli şurupları kullanmak yerine, alternatif doğal ilaçlar hazırlanabilir. Veya bol su içip dinlenerek, bitki çayları, vitamin gibi destekleyicilerle bünye kuvvetlendirilebilir ve hastalığın olağan seyri içerisinde geçmesi beklenebilir. İlerlemiş bir enfeksiyon veya düşmeyen ateş gibi ilaçsız geçirilemeyecek kadar ciddi bir rahatsızlık durumunda ise Rabbimizin kolaylık sağladığını göz önünde bulundurarak, ilim sahiplerinin içtihatlarıyla, eşdeğeri veya alternatifi olmayan ilaçlar, tedavi süresince kullanılabilir.
Asıl önemli olan, kanımıza karışacak her şeyde helali araştırıp, tercih ediyor muyuz? Bu konuda ne kadar gayretliyiz? Allah gayretlerimizin neticesinde helal seçenekleri önümüze çıkarsın ve mümin ferasetiyle onları seçebilmeyi nasip etsin hepimize.
Sağlıkla kalın…
Alternatif, helalliği şüphesiz ilaçlar
Boğaz şişkinliği için ilaç tarifi
- Mersin yaprağı
- Pelit
- Sumak
- Kişniş suyu
- Ceviz kabuğu suyu
- Mersin yaprağı suyu
- Ayva yaprağı
Hazırlanışı: Toplanan malzemeler kaynatılır, lapa yapılır ve boğaza konur. Suyu ile de gargara yapılır. Umulur ki şifa olur.
Soğuk algınlığına karşı ilaç formülleri
- Sarımsak ve ceviz birlikte yenir.
- Andız ve zencefil kaynatılıp içilir.
Hz ALLAH ne buyuk dun ilac kullanmaya basladim ama icim icimi yiyodu bugun biraktim. internette arastirma yaparken derginizin yazisini gordum. helvayla baslayip saglikla devam etti aradigim ise bogaz enfeksiyonu ve bogaz siskinligiydi gercekten helale ulasmak istersen ararsan rabbim yardim ediyo hz ALLAH kiyamete kadar helalinden ayirmasin insallah ummeti muhammediyi ve evlatlarini. Rabbim basarilarinizi hizmetlerinizi daim etsin inşallah