Kolay Hayat

İnternet Üzerinden Yurt Dışı Alışverişleri

Yurt dışı alışverişlerinin sanıldığı gibi zor ve tehlikeli olmadığını söyleyelim. Ama aldığınız ürün yasa dışı kabul edilenler arasındaysa yetkililerin kapınızı çalacağını da hatırlatalım. Aldığınız ürün yasa dışı değil de sağlığa zararlı ürünler ya da ilaçlar arasında ise imha edilir. Yasal engeli olmayan, sadece ayakkabı ve elektronik eşyalar gibi geçişine müsaade edilmeyenler ya da fiyatı 1500 Euro’nun üzerinde olan ürünlerden ise geldiği ülkeye iade edilir.

Türkiye büyük bir pazar; ama dünya pazarı daha büyük. Yurt dışı alışverişi bu pazara açılmamıza imkân tanıyor. Çeşit sayısının fazla olması ve ürünlerin ekonomik fiyatlardan satışa sunulması, cazibesini daha da artırıyor. Daha önce yurt dışından ürün sipariş etmemiş olanlar ve konuyu merak edenler için yurt dışı alışverişini araştırdık ve inceliklerini sizin için derledik.

Başlarda internet üzerinden alışveriş yapmaya temkinli yaklaşılıyordu. Ama artık birtakım güvenlik önlemlerinin de etkisiyle daha rahat alışverişler yapılabiliyor. Şimdilerde yeni yeni yurt dışı alışverişleri de başladı. Tıpkı online alışverişlerin ilk zamanlarında olduğu gibi yurt dışı alışverişlerine de temkinli yaklaşılıyor ama bu durumun uzun sürmeyeceğini tahmin edersiniz.

Alışverişin incelikleri

Öncelikle yurt dışı alışverişlerinin sanıldığı gibi zor ve tehlikeli olmadığını söyleyerek işe başlayalım. Tabi yurt dışı alışverişlerine dair bir takım inceliklerine dikkat etmeniz kaidesiyle. Bu incelikler:

• Bilindik firmalara öncelik vermelisiniz. Bunun sebebi çok basit. Bu tarz firmalar marka kimliklerine zarar gelmemesi için diğerlerine göre daha hassas davranacaklardır. Müşteri memnuniyeti ve güvenlik önlemleri gibi hususlara da diğerlerine göre daha çok dikkat edeceklerdir.

• Yurt dışından ürün getirtme hususunda güvenlikle ilgili kaygılar yaşıyor olabilirsiniz. Bunun için sanal kart kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede limit aşımı gibi problemler de yaşamazsınız. (Yapacağınız kısa bir “sanal kart” araştırması, sizi konu hakkında daha fazla bilgi sahibi yapacaktır.)

• Müşteri yorumları, internetten alışverişin olmazsa olmazı haline gelmiştir. Ürünü satın alacağınız firma ve ürün hakkında kısa bir araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.
Mesela, geçmişte yurt dışı üzerinden gözlük çerçevesi getirtecek oldum. İstediğim gözlük çerçevesinin iki farklı modeli vardı: Birisi siyah, diğeri kahverengi çerçeve. Kullanıcı yorumlarını okuduğumda, her iki çerçeveyi isteyenlere de aynı siyah çerçeveyi gönderdiklerini fark ettim. Kahverengi çerçeve isteyenlerin tamamı bu durumdan muzdaripti. Eğer müşteri yorumlarını okumamış olsaydım muhtemelen ben de şikayetçilerin arasındaki yerimi alacaktım.

• Kargo ücreti ödemek istemiyorsanız, almayı düşündüğünüz ürünün yanında veya altında, “ücretsiz kargo” anlamına gelen “Free Shipping” yazısının olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bu tarz satın alınan ürünler PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır.

• Almayı düşündüğünüz ürünün üst limiti çok önemli. 30 Euro’nun altındaki ürünler için gümrük vergisi ödemek zorunda kalmazsanız. Alacağınız ürün, bu limitin yukarısında ise işleminiz gümrük vergisine tabi olacaktır.

• 30 Euro’dan başlayıp 1500 Euro’ya kadar fiyatlandırılan ürünler Avrupa ülkesi menşeli olduğunda %18, diğer ülkelere ait olduğunda ise %20 oranında gümrük vergisine tabi olacaktır. Bu tutarı ürünü teslim aldığınızda da ödeyebilirsiniz. Çin’den 40 Euro değerinde bir ürün satın alacağınızı varsayalım. Bunun için fazladan %18’lik vergi ödeyeceksiniz. Yani bu ürün için sizin cebinizden çıkan para 40 + 7,32 = 47,32 Euro. Genelde ürünler “Free Shipping” yani ücretsiz kargo ile satıldığı için başka ücret ödemeyeceksinizdir.

• Alacağınız ürünün ağırlığına da dikkat etmeniz gerekiyor. 30 kg üzerindeki siparişleriniz gümrüğe takılacaktır.

• Her ürünü alamayacağınızı da belirtmeden geçmeyelim. Ateşli silahlar, sağlığa zararlı ürünler, ilaç ve kozmetik türleri, sporcu gıdaları ve ayakkabılar en sık gümrüğe takılan ürünler arasındadır.
Almaya çalıştığınız ürün yasa dışı kabul edilenler arasındaysa yetkililer kapınızı çalacaklardır. Aldığınız ürün yasa dışı olmayıp sağlığa zararlı ürünler ya da ilaçlar arasında ise imha edileceklerdir.
Yasal engeli olmayıp sadece ayakkabı ve elektronik eşyalar gibi geçişine müsaade edilmeyenler ya da fiyatı 1500 Euro’nun üzerinde olan ürünlerden olduğunda ise geldiği ülkeye iade edileceklerdir. İlla gelen ürünü alayım diyorsanız aylarca sürecek sıkıntılı bir yasal süreç ve cebinizden çıkacak yüklü bir para size sıkıntı çıkaracaktır. Sürecin sonunda “nerden girdim ben bu işe” diyeceğinize emin olabilirsiniz.

• Son olarak, ürünü aldıktan sonra size verilen “Tracking Number” yani takip numarasını kaybetmemeniz gerektiğini de hatırlatarak yazımıza son verelim. Bu numara sayesinde yola çıkan ürününüzün hangi aşamada olduğunu takip edebilirsiniz.

E-DERGİYİ SATIN AL

En Yeniler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu