Aile Özel

Lider Olacak Çocuk Nasıl Anlaşılır?

Anne-babaların birçoğu; girişken, kendini rahat ifade edebilen, özgüveni yüksek, çevresi tarafından sevilen ve arkadaşları arasında el üstünde tutulan bir çocuğa sahip olmak isterler. Bu özelliklerin tamamı kuşkusuz az sayıda çocukta bulunur.

[ Bayram Mustafa Kara ]

Lider çocuk zannedildiği gibi yöneten, emir vermeyi seven değil, çevresi tarafından rıza yoluyla kabullenilmiş, arabulucu, uyumlu ve arkadaşlarının, hayatın olağan akışı içerisinde, herhangi bir zorlamaya maruz kalmadan, etkisi altına girdikleri çocuklar lider olarak vasıflandırılabilir. Bu çocuklar girdiği ortamda hemen fark edilirler. Bunlar, oyun gruplarını idare eden, diğer çocuklara görev verip yerine getirmelerini isteyen ve onları etki altına alabilen çocuklardır.

Lider çocuğun en belirgin göstergelerinden ikisi; akranları tarafından taklit edilmeleri ve kendilerine sorulmadan karar alınmamasıdır. Bu çocuklar mutlaka dikkatinizi çekeceklerdir. Yeni bir oyun kurulurken veya oyun içinde farklı kararlar almayı gerektiren durumlarda, tüm çocukların onların etrafında kümelendiğini görürsünüz. Çünkü onların ağzından çıkacak söz genellikle sürecin devamını şekillendirecek niteliktedir.

Birçok aile çocuğunun lider özelliklerine sahip olup olmadığını merak eder. Bunu anlamanın zor olduğu düşüncesi de yerleşik bir yanlıştır. Bazı basit sorular ve iyi gözlemlerle çocuğunuzun lider özelliklerine sahip olup olmadıklarını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Çocuğunuza soracağınız; “Sen olsan ne yapardın?” gibi fikir üretmesini sağlayacak bir soru onun ufkunu açacaktır. Kendinize ise; “Çocuğum başkalarını yönlendiriyor mu? Aile veya arkadaş grupları içerinde aktiviteler tavsiye ediyor mu? Bu aktivitelerde lider olmaya istekli mi? Başkalarının yanlışlarını düzeltir mi? Sürekli paylaştığı bir fikri var mı? gibi soruların doğru cevapları size bu konuda ışık tutacaktır.

Liderlik nasıl geliştirilir?

Lider özelliklere sahip bir çocuğu olduğuna kanaat getiren anne-babaların, bunun tadını çıkarmaları elbette hakları. Fakat bu durum onlara iki farklı açıdan ciddi sorumluluklar yüklemektedir. Birincisi kendi çocuklarının gelişimi açısından onun bu yönünü bilinçli şekilde güçlendirmeye çalışırken bir yandan da eğitim
kurumlardan destek alarak çocuğunu daha büyük kitlelere doğru yön verecek niteliklere sahip şekilde yetiştirmek.

İkincisi ise bu anne babaların topluma karşı sorumluluğu! Yetiştireceği çocuğun, ileride hitap edeceği kitlenin büyüklüğüne göre sorumluluğu da büyüyecektir. Ve bu kimsenin sorumluluğu altındaki topluluklara adaletle mi yoksa zalimane mi hükmedeceği doğrudan yetiştirilmesi ile ilgilidir.

Onun adalet duygusunu geliştirmek için İslam tarihinden adaletli sultanların hayatlarından okuyabilir, tavsiye edebilirsiniz. Çocuğu lider özelliklerine sahip olsun ya da olmasın, her iki durumda da anne-babaların atacağı doğru adımlar mevcut durumu daha iyi yere taşıyacaktır. Tatminsizlik, karşılanması beklenen beklentilerin gerçekçi olmaması gibi aksi tutum ve davranışlar ise çocuğu mevcut durumundan da aşağıya çekecektir.

Liderlik özelliklerine sahip çocuklar:

  • Fikirlerine değer verilen ve önemsendiğini hisseden çocukların liderlik yönü güçlenir.
  • Sindirilen, baskı altına alınan, sürekli eleştirilen çocuklar liderliğe sahip olamamaktadırlar.
  • Aile içindeki kararlarda fikri sorulduğunda kendini değerli hissetmektedirler.
  • Bardağı kırar korkusuyla kendisinden su dahi istenmeyen çocuklarda liderlik özellikleri gelişmez varsa da körelir.
  • Yeni fikirler üretme, yaşına uygun projeler geliştirmesine fırsat verin.

En Yeniler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu