KapakAraştırmaKişisel GelişimRöportaj

Teknoloji, Enerjinizi Gasp Etmesin

Uzm. Psk. Ceylan Şengül

(Hisar Hospıtal Intercontınental Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü)

Teknoloji, ergen için kaçılacak bir yer oluyor

Çocuklarda oyun bağımlılığının yerini, ergenlik döneminde sosyal medya bağımlılığı alıyor. Saatlerce ekran karşısında zaman geçirme; zaman yönetimi, problem çözme becerileri, toplumsal duyarlılık, duygularının bilincine varma ve ifade yeteneği gibi birçok beceriyi olumsuz etkiliyor. Çocuklar, ergenlik döneminde kendilerini daha fazla kapatıyorlar ve iç dünyalarında olup biteni anlayabilmek, anne-babalar için iyice güçleşiyor.

Çocuk evde tek başına bırakılacaksa…

Anne babaların, çocuklarını ergenlik döneminde evde yalnız bırakmaları, belirli bir süreyi aşmadıkça sorun olmaz. Ancak çocuğun evde ne yaptığından ailenin bilgisi olmalıdır. Mesela çocuk, evde beş saat yalnız kalacaksa ve bu beş saatin tamamını bilgisayar oyunu ile geçirecekse elbette bu durumda çocuğu yalnız bırakmak uygun olmayacaktır.

Faydalı meşguliyetler önemlidir

İnternetin ve teknolojinin geniş dünyasından yararlanmak adına çocuk için akademik süreçlerine katkı sağlayacak uygulamalar seçilebilir. Kelime oyunları, online kitap uygulamaları, İngilizce sözcük avları, dikkat geliştiren eşleştirme ve tamamlama uygulamaları bu tür uygulamalara birer misal olabilir. Kodlama, program yazılımı gibi uygulama içeriği üretmek, çocuğun üretkenliğini artırır, hayal gücünü geliştirir, sebep-sonuç ilişkisi kurabilme yeteneklerini artırır, dikkat ve konsantrasyon becerisini ve uzaysal-görsel algısını geliştirir.

Üzüm üzüme baka baka kararıyor

Öncelikle küçük yaşlardan itibaren davranış ve tutumların hatta birçok alışkanlığın model alma yoluyla oluştuğunu göz önünde bulundurursak ebeveynler olarak teknoloji kullanımında doğru model olmak gerekir. Bu yaşlarda çocuklarla faydalı vakit geçirilmeli ki üzüm üzüme baka baka kararmasın. Hayatlarına farklı deneyimler ve aktiviteler katabilirsiniz. Bu, evde yapacağınız bir resim çalışması ya da park-bahçe günlerinde oynayacağınız çeşitli sportif oyunlar olabilir.

Çocuklara sınırlar koyalım, tamam. Fakat direnmeye çalışırsa?

Çocukların, sınırları kabul etmeleri kolay olmayabilir. Tutarlı ve kararlı olmak çok önemlidir. Karar alırken onları da bu sürece dâhil etmek, sınırları, yaşlarına ve mizaçlarına uygun şekilde koymak gerekir. Bunun için uzmanlardan destek alınabilir. Yaşına göre aile içi sorumluluklarını artırarak hem öz güvenine hem de zamanı iyi değerlendirmesine ortam oluşturulabilir.

En Yeniler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu